Diepgaande verandering
"Ontdek de leider in jezelf"
Auteur: Robert E. Quinn
Uitgever: Academic Service Economie en Bedrijfskunde
Eerste druk, 2de oplage september 1998
ISBN: 90 5261 228 5
Bespreking door Peter Fierens
Voorwoord
Het boek diepgaande verandering gaat er vanuit dat één persoon verandering teweeg kan brengen in het grotere systeem of in de organisatie waarvan hij deel uitmaakt.
Het gaat over het transformatieproces, dus over diepgaande verandering. Naarmate we onze talenten leren beheersen, verdiepen zich onze opvattingen over wat mogelijk is. We ontwikkelen respect voor de hulpmiddelen en de relaties die ons omgeven. We disciplineren onze inzichten, en groeien in integriteit. Het leven krijgt meer zin en inhoud.
We verwerven empowerment en worden een bron van empowerment voor onze omgeving.
We leven in woelige tijden. Overal is verandering en de omstandigheden om ons heen lijken meer te vragen dan we kunnen geven. We worden allemaal regelmatig verleid tot de rol van het machteloze slachtoffer of de passieve waarnemer. We bekijken alles op een oppervlakkige manier. We zien weinig mogelijkheden, en voelen weinig respect. Wie voor een van deze rollen kiest, kiest voor zinloosheid en voor een langzaan sterven van het ik.
Voor wie is dit boek bestemd?
Dit boek is in principe voor iedereen bestemd. In ieders leven komen momenten voor, waarbij een ieder zich kan afvragen: Ben ik de weg ingeslagen van het langzaam sterven? Moet ik mijn leven veranderen of anders in te richten, waardoor ik meer empowerment krijg? Het inzien dat er verandering nodig is, is op zich zelf al een verbetering, het doen is uiteindelijk het streven.
Voor een bedrijfskundige opleiding is het boek zeer zeker geschikt. Het stelt een leidinggevende in staat om inzicht te krijgen in zijn eigen ik en zijn organisatie. Dit boek leidt de lezer over een pad met verschillende zijwegen. Deze zijwegen kunnen leiden naar langzaam sterven of diepgaande verandering. Op het pad passeert de manager diverse stations. Allereerst komt hij in het stadium van de ontdekking (noodzaak van verandering). Vervolgens is de transformatiefase van het "ik" aan de beurt. Daarna komt men de organisatie tegen. Het pad wordt aan het einde steeds breder. Onderwerpen zoals risicos nemen, visie, paradigmas uitmuntendheid e.d. komen dan aan de orde.
Kortom: Dit boek is geschikt om als leider, en manager, in te zien dat diepgaande verandering noodzakelijk is op allerlei vlakken. Zonder verandering belandt men op de weg van langzaam sterven.
Tijdens lessen psychologie van dhr. H. Kokhuis worden ook onderwerpen behandeld zoals: conflicten, luisteren, vergaderen, herformuleren, weg van de wolf, dans van de vos, hoeden, motivatie, cultuur, paradigma, authenticiteit, weerstand en veranderingen. Om duidelijkheid te krijgen wat er tijdens die lessen bedoeld wordt, kan iedere student altijd terugvallen op dit boek en een andere invalshoek te zien.
Opbouw van het boek.
Het boek onderzoekt het proces van diepgaande verandering, en de ontwikkeling tot innerlijk gedreven leiderschap. In deel 1 wordt diepgaande verandering gedefinieerd, en wordt uitgelegd wat het betekent om "naakt het land van onzekerheid binnen te gaan". Het help om te begrijpen hoe het dilemma "diepgaand veranderen of langzaam sterven" elk aspect van ons leven raakt.
Deel 2 gaat over de noodzaak om eerst jezelf te transformeren. Ook is beschreven de aansluiting tussen het ik en de omgeving.
Deel 3 laat zien dat een innerlijk gedreven leider, de wereld anders waarneemt. Er wordt inzicht geboden in de manier waarop we ons het transformationele gezichtspunt eigen kunnen maken. Een gezichtspunt dat de morele kern van de gemeenschap respecteert.
Deel 4 richt zich op de visie, risico, en het tot stand brengen van uitmuntendheid Dit deel daagt u uit tot het zoeken, ontwikkelen en overdragen van een visie die anderen tot top prestaties brengt.
Na elk behandeld hoofdstuk worden er een aantal vragen gesteld, welke een reflectie en discussie teweeg kunnen brengen.