Om te beginnen met de technische gegevens het boek:
Titel : De zeven eigenschappen van effectief leiderschap
Auteur : Stephen R. Covey
ISBN : 90-254-0314-x
Druk : vijftiende
Jaar 2001
door Leo Raaijmakers Datum 03-11-2001
De vraag voor het boek te hebben gelezen is: Geeft het boek de bedrijfskundige extra bagage, om mee te werken? Het is duidelijk dat dan de definitie bekend moet zijn wat dan die bagage moet zijn. Dan ga ik ervan uit dat de bedrijfskundige in de toekomst na zijn opleiding een leidinggevende functie bekleedt. Dit kan betekenen dat dit op operationeel vlak maar ook op strategisch vlak mag liggen. Je zou kunnen zeggen dat nu de hypothese geschreven is. Verder staat de boekbespreking, in tekst en figuur. Het is geen uitputtende opsomming van feiten of citaten, maar een visie van de lezer op de bruikbaarheid van het boek naar de omgeving, dus ook toepasbaar is het in de praktijk.
Ik begin met de conclusie en aanbeveling om verder de reden uit te diepen van het boek zoals ik het zie dat deze gebruikt kan worden in de praktijk.
CONCLUSIE
Na het lezen van deel I en II van het boek , ben ik tot de conclusie gekomen dat het zeker de moeite waard is om deze na of aan het einde van de opleiding te lezen. Tevens zijn de voorbeelden en beschrijvingen praktijkgericht.
AANBEVELING
Lees het boek niet in een keer maar volgens de soort handleiding die erin beschreven staat. En probeer het gewoon in de praktijk te brengen, je kunt het al vanaf het eerste hoofdstuk.
Uitdieping boek
Het is naar mijn mening geen boek dat je al in het eerste jaar moet lezen. Zeker niet als je nog niets of weinig van psychologie weet. Het boek zet je aan het denken over vele facetten van jezelf, is behoorlijk confronterend door diverse voorbeelden over zelfreflectie. Maar je ziet anderen en jezelf wel in een ander daglicht komen te staan. Het begint met de theorie van paradigmas en voorbeelden daarvan. Mij geeft het energie, om te kunnen lezen waar jezelf staat, zoals aangegeven in figuur 1, van de afhankelijke, onafhankelijkheid naar wederzijdse afhankelijkheid. Je zult eerst wat gedragspatronen moeten bezitten om aan de eigenschappen te kunnen werken. Deze gedragspatronen zijn KENNIS(wat.waarom), VAARDIGHEDEN(hoe) en STREVEN(motivatie), als deze patronen gecombineerd worden bezit je de kracht om een eigenschap te ontwikkelen.
Verder leert het jezelf om minder reactief te reageren, in deze valkuil stappen nogal wat mensen. Een paar voorbeelden: Reactieve taal: zo ben in nu eenmaal, hij maakt mij kwaad, ik moet. Met daartegenover de Proactieve taal: ik kan het anders aanpakken, ik bepaal mijn gevoelens, ik geef daaraan de voorkeur. Dit alles zijn handvatten om jezelf te overwinnen. Daarbij zoals in figuur 1 staat bij nummer 1, 2 en 3 zijn dit de belangrijkste factoren om de overwinning voor elkaar te krijgen. Dit is de basis voor de verdere ontwikkeling van jezelf. Hierbij geeft hij ook een advies om het een en het ander op papier te zetten en om er mee te kunnen werken. Zo worden diverse manieren besproken (met voorbeelden) hoe je de cirkel van invloed en betrokkenheid kunt vergroten en verkleinen. Dit is dan allemaal op het persoonlijk vlak. Dit zijn de eerste twee delen van het boek, deze geven al zoveel werk voor jezelf dat het wijs is niet door te stomen naar de andere hoofdstukken, maar eerst ervoor te zorgen dat de basis goed wordt. Als je doorleest naar de overwinning op je omgeving DEEL III en IV, dus boven de onafhankelijke fase, geeft het voorbeelden over 4de generatie managers, tijd management, organiseren op lange- en korte termijn, hoe bereik je een win-win situatie met synergievoordeel, enz. Ook hoe je moet delegeren vanaf de definitie tot de praktijkvoorbeelden. Met als laatste om jezelf telkens te vernieuwen. Ik ben daar nog niet aan toe, maar kan eigenlijk niet wachten voordat ik vind dat ik zover ben. Na de opleiding en wat meer volwassen te zijn geworden, trek ik zeker het boek weer uit de kast. Iedereen die vindt dat, wat hun overkomt de ander de schuld is, moet dit boek eigenlijk wettelijk worden voorgeschreven. Het boek geeft je wel een inzicht dat je iets kan veranderen in deze wereld.
I will change the world, even if I cant find the source-code.